Maalämpöön liittyy monia mahdollisuuksia

Tässä artikkelissa käydään läpi hiukan maalämpöön liittyviä asioita, sillä asiasta tietämättömänkin on hyvä tulla tietoiseksi sen hyödyistä. Tulevaisuudessa maalämmöllä povataan olevan huomattavasti suurempi rooli energianlähteenä. Moni omakotitalon omistaja on oivaltanut maalämmön kannattavuuden, mutta pikkuhiljaa myös esimerkiksi talonyhtiöissä on otettu käyttöön maalämpöjärjestelmä. Trendit viittaavat siihen, että sen käyttö on yleistymässä entisestään.

Mitä on maalämpö?

Maalämmöstä puhuttaessa on kyse uusiutuvasta energiasta, joka on aurinkoperäistä. Tämä energia siirtyy varastoon maanpinnan kuoreen sekä kallioihin ja vesistöihin, josta se pyritään erittämään hyötykäyttöön. Suomessa maalämmön suosio on noussut hiljalleen vuodesta toiseen ja vuositasolla maassamme asennetaan hiukan alle 14000 maalämpöpumppua. Vaikka Suomessa onkin kovia pakkasia, ei se ole mikään este maalämmön hyödyntämiselle. Maan alla lämpötila säilyy nimittäin suhteellisen tasaisissa lukemissa, oli kyseessä sitten kesä, kevät, syksy tai talvi. Kesäisin lämmitys ei ole tarpeen, jonka vuoksi maahan varastoitunutta lämpöäkään ei juuri käytetä. Kesällä auringon lämpö kuitenkin varastoituu maahan, josta sitä voi ottaa käyttöön ilmojen kylmetessä ja energiantarpeen kasvaessa. Maalämpöpumppua käytetään lämmittämään maassa olevaa energiaa sopivaksi käyttöönottoa varten.

Miksi maalämpö?

Maalämmöllä katsotaan olevan lukuisia hyviä puolia. Vuodenajasta riippumatta maalämmön varmuus ja tasaisuus tekevät siitä luotettavan energianlähteen. On kehitetty monenlaisia eri ratkaisuja, joiden avulla maaperään varastoitunutta aurinkoenergiaa voi kerätä ja käyttää hyödyksi esimerkiksi talon tai käyttöveden lämmittämiseen. Maalämpö soveltuukin mainiosti käytettäväksi vesikiertoisten lämmitysjärjestelmien omakotitaloissa. Mikäli talo ei ole sellainen, voi esimerkiksi suoran sähkölämmityksen omaavan järjestelmän silti vaihtaa vesikiertoiseen järjestelmään, jolloin maalämpöä voidaan hyödyntää. Maalämpö on ehdottomasti yksi parhaista vaihtoehdoista esimerkiksi uuteen ja lattialämmitettyyn omakotitaloon, patterilämmityksellä varustettuun omakotitaloon, rivi- ja kerrostaloon tai isoon kiinteistöön.

Maalämmön puolesta puhuu myös sen kustannustehokkuus, sillä vaikka maalämpöpumppu saattaa aluksi tuntua varsin tyyriiltä hankinnalta, tulee se maksamaan itsensä takaisin reilusti alle kymmenen vuoden kuluessa. Sen jälkeen maalämmöllä pyörittää kotitaloutta tai suurempaakin kiinteistöä lukuisien vuosikymmenten ajan. Se on ekologinen ja taloudellinen vaihtoehto, jonka valitsemalla tulee tehneeksi palveluksen paitsi koko maailmalle, myös omalle kukkarolleen. Pidemmän päälle maalämmön käyttöönotto tietää selviä säästöjä.